Orbán Viktor váratlan bejelentése – ekkor mond le!

Orbán Viktor váratlan bejelentése – ekkor mond le!

Orbán Viktor a kötcsei pikniken azt mondta, hogy tervei szerint 2034-ig szeretné folytatni saját kormányzását – állította a Telex találkozó helyszínén jelen lévő résztvevő információira hivatkozva. A miniszterelnök korábban többször nyilvánosan is azt mondta, hogy 2030-ig tervez, most azonban a 2034-es időpontot azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány miatt elveszítették négy évet.

A beszámoló szerint Orbán Viktor zárt körben tartott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy bár az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, mégsem olyan nagy, mint más európai kormányzó pártoknál. Példaként Németországot említette, ahol állítása szerint az ellenzéki pártok népszerűbbek, mint a kormányzók. A miniszterelnök a Fidesz népszerűségvesztésének fő okaként a gazdasági nehézségeket jelölte meg, és kiemelte, hogy a társadalom inkább a folyamatos növekedéshez van szokva.

Orbán továbbá arról beszélt, hogy tíz év most először csökken a reálbérek értéke, de ennek pozitív hangnemben fogalmazott. Véleménye szerint a tendencia megfordul majd, és év végére ismét növekedni fognak a reálbérek.

A kormányfő azt vallja, hogy a pártja népszerűségének csökkenésében a kormányban jelentős, mint más európai országokban, mert a választóik nemcsak gazdasági, hanem politikai és ideológiai szempontokat is figyelembe vesz. Szerinte a Fidesz támogatottsága erős maradt, és azt is mondta, hogy kormányzásuk nem jár szellemi kiüresedéssel.

Orbán úgy véli, vezető pozíciójukhoz jut, hogy az ellenzék gyenge, és állítása szerint nem voltak olyan súlyos megszorítások, amelyek negatívan befolyásolták volna az embereket. Annak ellenére, hogy néhány intézkedés, például a kata eltörlése, a rezsicsökkentési részlegek kivezetése és a jövedéki adó emelése érintette a lakosságot, ezek nem vezettek jelentős népszerűségcsökkenést az elérhető közvélemény-kutatások szerint.

A miniszterelnök újra kifejezte aggodalmát az európai iszlamizáció miatt, és azt hiszem, hogy a közeljövőben keresztény közösségek menekülni fognak Nyugatról Magyarországra.

Orbán elmondta, hogy ambíciózus tervei vannak az ország számára, szeretném, ha Magyarország nagy, erős és gazdag lenne, és arra törekszik, hogy a világ tisztelettel forduljon az ország felé. Ennek érdekében egy 15 pontos “nagy tervet” fogalmazott meg.

Szerinte ehhez olyan lépésekre van szükség, mint

  • a demográfiai fordulat elérése (ettől egyelőre elég messze van az ország),
  • munkaalapú gazdaság létrehozása,
  • hitelfelvételek helyett hitelezővé és modern ipari nemzetté kell válni,
  • magyar vállalkozóknak külföldön is be kell fektetni, a profitot pedig haza kell hozni,
  • hadseregfejlesztés,
  • digitális állampolgárság bevezetése,
  • energetikai önellátás, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen.

Orbán véleménye szerint a jelenlegi kihívásokkal teli világpolitikai és világpolitikai helyzet sok lehetőséget rejt magában, és az ő célja az, hogy Magyarország olyan jó legyen, mint a kiegyezés időszakában volt. Forrás