Drámai a hiány az országban: sok tüzép telepen már csak brikett vagy szén kapható. Ha kapható, a nagy kereslet miatt. A gond azért is óriási, mert hosszú hetek óta különösen nagy hideg tombol az országban, és az előrejelzések szerint a következő napokban sem lesz vége a mínuszoknak. Január első heteiben már a százhoz közelített az idei tél halottainak száma, ráadásul a fagyhalál már nem csak a hajléktalanok problémája: egyre többen hűlnek ki a saját lakásuk fűtetlensége miatt.

A tűzifa hiány egyik oka a megszigorított szállítás

Szabó Zoltán erdészeti szaktanácsadó szerint a jelenlegi krízis abból adódik, hogy egyes telephelyek nem tudják beszerezni az árut a régi beszállítóiktól. Ennek az az oka, hogy a kormány tavaly jelentősen szigorított a tűzifaszállítással kapcsolatos szabályokon, így azok a tüzépek, amelyek eddig illegális úton – legtöbb esetben külföldről – jutottak fához, az ellenőrzések miatt elvéreztek a versenyben.

Konrád Péter fakereskedő  elmondta, hogy hiába a számos hirdetés szinte alig tudnak valamit teljesíteni a szállítók annyira nincs jó minőségű tüzifa. Ezért sokan Romániából próbálják magánúton beszerezni, még ha valamilyen kölcsönből is finanszírozzák. Két család ha egy kamionnyit megvásárol ugyan lényegesen drágább, mintha itthon szerezte volna be. De legalább nem fagynak meg a fűtetlen lakásukba.

Az erdők is tarrá vannak vágva

Kerestük az ügyben Holoda Attilát, akinek egyrészt Hajdúszoboszló alpolgármestereként, másrészt volt energetikáért felelős helyettes államtitkárként van rálátása a témára. A szakember szerint a fahiány egyik oka az lehet, hogy egyes bioerőművek néhány éve tarra vágták az erőket, és nem gondoskodtak az újratelepítésről.

Magyarországon ugyanis kötelező átvétellel és garantált hatósági árral (KÁT) támogatják a megújuló villamosenergia- és hőtermelést, ennek nyomán sorra nyíltak az erőművek, amik eredetileg faaprítéékból nyerték az energiát. Csakhogy sok üzem elvetette a sulykot, és – mivel garantált volt a bevétel –elkezdtek nem csak hulladékkal, hanem minőségi fával dolgozni, aminek következtében komplett erdők tűntek el. Az új erdők pedig nem egy-két nap alatt nőnek ki a földből.

Szeméttel fűtenek sokan ami a környezetre is veszélyes

Ma Magyarországon százezrek égetik otthon a szemetüket, nem gondolva arra, hogy a súlyosan rákkelő anyagok levegőbe juttatásával emberi életeket sodornak veszélybe. Megdöbbentő, mi minden tűnik el a kályhákban: műanyag hulladék, ruha, cipő, autógumi. A jelenlegi tűzifa hiánya pedig csak fokozza a helyzetet. Erre próbálta többször is felhívta a figyelmet a Levegő Munkacsoport.

A házi szemétégetést egyébként tiltja a törvény, főként azért, mert tragikus következményekkel járhat: a belélegzett szennyezett levegő többek között szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos elváltozásokat, a gyermekekben fejlődési rendellenességet okozhat. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint Magyarországon csak a PM2,5-részecskeszennyezés miatt évente 12800 ember hal meg