Új típusú nyugdíj jöhet: foglalkoztatói nyugdíj és öngondoskodás lesz a jövő!

Drámai mértékben csökken és egyben öregedik a magyar lakosság – három év múlva minden harmadik ember 65 évnél idősebb lesz. A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint szükség lenne az állami nyugdíj mellett egy foglalkoztatói nyugdíjra és valamiféle öngondoskodásra is.

„Az utóbbi napokban sok cikk nagyon komor képet festett a jövővel kapcsolatban, ezzel indokolatlanul ijesztgetik a nyugdíjasokat. Egyre kevesebb gyerek születik, de ez nem a nyugdíjasok szempontjából gond, hanem a magyar kultúra, a népesség, a társadalmi harmónia szempontjából” – mondta el a szervezet elnöke a Spirit FM Aktuál című adásában.

Inkább azt véli problémának, hogy „az ország termelőképessége nagyon alacsony, az EU-átlagának alig 62 százaléka, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is kevesen vannak. A nyugdíjasok szempontjából az lenne a fontos, hogy az ország elosztható javai növekedjenek, az pedig a termelékenységgel, versenyképességgel érhető el” – mondta.

Ismét a nyugdíjasok! Jövő héten a nyugdíj mellé még ezt is megkapják az idősek, most jelentették be!

Véleménye szerint miközben az elmúlt 15 évben csökkent a lakosság, folyamatosan nőtt a GDP, vagyis a lakosság csökkenése és a felosztható javak között nincs összefüggés. „A nyugdíjak nincsenek veszélyben, az állam ki tudja azokat gazdálkodni.”

„Amikor a magánnyugdíj-pénztárakat visszaterelték a költségvetésbe, az megroppantotta a bizalmat a magánmegtakarítások iránt, ezt pedig csak nagyon kemény munkával lehet visszaszerezni. Öngondoskodásra pedig szükség lenne” – állítja Karácsony.

Emlékeztetett, hogy a magyar nyugdíjasok jövedelmének közel 90 százaléka csak állami forrásból származik, ezzel pedig egyedülállóak vagyunk Európában. Márpedig szükség lenne az állami nyugdíj mellett egy foglalkoztatói nyugdíjra és valamiféle öngondoskodásra is.