Változhat a családi pótlék 2018-tól >>> a kormány nem törődik eléggé az egyszülős családokkal

Változhat a családi pótlék 2018-tól >>> a kormány nem törődik eléggé az egyszülős családokkal!

Többelemű, az egyszülős családokat segítő törvényjavaslatot nyújt be az LMP kedden – mondta el Ábrahám Júlia, az LMP országos elnökségi tagja a párt szombathelyi sajtótájékoztatóján. A párt szerint a kormány elengedte azoknak a családoknak a kezét, ahol egy szülő neveli a gyermeket vagy gyermekeket. „A Fidesz számára csak azok a teljes értékű családok, amelyekben átlag fölötti jövedelemmel rendelkező két szülő nevel három, vagy több gyermeket. Pedig ma már minden ötödik családban egyedülálló anya vagy apa neveli a gyermekét.”

Az új törvényjavaslat az egyszülős családok esetében húszezer forintra, a kétszülős családoknál harminc százalékkal emelné a családi pótlék összegét. Módosítaná a tartásdíj rendszerét – az összeg a tényleges anyagi helyzet alapján lenne megállapítva. Kiterjesztené a nagycsaládosok kedvezményeit is, hogy az egyszülős családok is alanyi jogon részesülhessenek kedvezményes iskolai étkezésben és ingyenes tankkönyvellátásban.

A tervezet szerint a kisgyermekes családoknál a rugalmas munkavégzés lehetősége is biztosítva lenne, de választható lenne a távmunka vagy a sűrített munkahét. Mindemellett növelnék a bölcsödei férőhelyek számát, és a nyitva tartáson is változtatnának.

Jönnének az önkormányzati bébiszitterek

Ábrahám Júlia elmondta, hogy amennyiben a szülő nem tudja megoldani a gyermekfelügyeletet, egy bébiszitter szolgáltatás oldhatná meg a helyzetét. „Ez a házi segítségnyújtás egyik formája volna. Ezt a szolgáltatást az önkormányzatok biztosítanák az egyszülős, rászoruló családoknak saját szervezésben, vagy civil szervezetekkel kötött megállapodás keretében. A szülők pedig béren kívüli juttatás formájában kapnának olyan utalványt, amellyel fizetnének a szolgáltatásért.”

Az egyedülálló szülők foglalkoztatására munkáltatói kedvezményeket vezetnének be, és kiterjesztenék a háromgyerekesekre vonatkozó kedvezményeket is. A szociális bérlakások kiutalásánál is előnyben részesülnének az egyszülős családok.

Nem a gyermekfelügyeleti rendszer lenne az egyetlen szolgáltatás, amit bevezetne a törvény. „Az egyedülálló szülők elszigeteltségét, információhiányát is csökkenteni kell. Ehhez jogsegély-szolgálatot működtetnénk, ami jogi segítséget és tanácsot adna például válási, gyermekfelügyeleti, láthatási, kapcsolattartási ügyekben, illetve tájékoztatást adna az egyszülős családok számára elérhető juttatásokról, lehetőségekről, valamint a hasonló helyzetben levő családok alkotta közösségek, klubok elérhetőségéről.”

error: Content is protected !!