Árak 2018: Drágul minden! A tojás csak a kezdet a kíméletlen élelmiszer-drágulásban

Árak 2018: Drágul minden! A tojás csak a kezdet a kíméletlen élelmiszer-drágulásban

Tovább drágul a tojás Lengyelországban, ahol az elmúlt egy évben majdnem másfélszeresére ment fel a tésztába való ára. A hosszabb távú kilátások sem jók az élelmiszerek piacán.

A tojás ára továbbra is rendkívül magas Lengyelországban, és a fogyasztók bosszúságára nem várható csökkenés 2017 vége után sem – idézte a Business Insider lengyel kiadása a BNP Paribas szakértőjét, Magdalena Kowalskát. És a tojás csak egyike azon áruknak, amelyek karácsonyig drágulni fognak.

A tojás már november végén is 45 százalékkal drágább volt, mint egy évvel korábban, aminek oka főleg a világpiaci importszükségletek növekedése. A keresletet a hiány gerjeszti: az év során az unió számos országában felfedezték a fipronillel fertőzött termékeket, majd ehhez még hozzájárultak az Olaszországban talált szalmonellás és madárinfluenzás esetek is. Az olaszok a franciák után a legnagyobb tojástermelők voltak az unióban.

A szakértő szerint a drágulás üteme ugyan Lengyelországban csökkenhet, de olcsóbb nem lesz a termék, mivel az ország Európa egyik legnagyobb tojás exportőre lett. A lengyel termelők a németeknek 45 százalékkal, a hollandoknak több mint 70 százalékkal több tojást adtak el, és többet exportáltak Magyarországra és Franciaországba is. Ez a folyamat 2018 első negyedében is folytatódhat.

Az elmúlt időszakban nem csupán a tojás drágult, hanem a vaj és a tej is. Szakértők szerint hosszú távon sem lehet várni a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek árának esését, sőt a következő 10 év alatt az élelmiszerek ára 100 százalékkal emelkedhet. A háttérben a globális élelmiszerválság lesz, amire nem lehet felkészülni. Hogy mi mennyi lesz 2018 januártól azt még nem tudjuk, de brutális áremelkedésekre készülhetünk sajnos.

error: Content is protected !!