Autópálya matrica árak 2019 – vásárlás és információk autósoknak >>>

Autópálya matrica árak 2019 – vásárlás és információk autósoknak >>>

Autópálya matrica árak 2019-ben

Autópálya matrica árak – 2019

A 10-napos matricák díjai 2018. Október 1-től változtak.

 Díjkategória  Heti  Havi  Éves  Féléves  Megyei
 D1  3 500 Ft  4 780 Ft  42 980 Ft  28 680 Ft  5 000 Ft
 D1M  1 470 Ft  2 500 Ft  –  –  –
 D2  7 000 Ft  9 560 Ft  42 980 Ft  –  10 000 Ft
 B2  15 500 Ft  21 975 Ft  199 975 Ft  –  20 000 Ft
 U  3 500 Ft  4 780 Ft  42 980 Ft  –  5 000 Ft
A fenti bruttó összegűek, vagyis tartalmazzák az általános forgalmi adót. Matricavásárlásnál fizetési módtól függően tranzakciós díj kerül felszámításra, mely a rendelés során a fizetési mód kiválasztásánál megjelenik.

Járműkategóriák

A gépkocsik és a pótkocsik a következő járműkategóriák egyikébe sorolhatók: 

Forgalmi engedélyben
szereplő kódolás
a „J” mezőben *
  Meghatározás                                               Díjkategória
M1 személygépkocsi D1 (legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű esetén)
M1 személygépkocsi D2 (7 személy szállításánál többre alkalmas jármű esetén)
N1 tehergépkocsi D2 (legfeljebb 3,5 t össztömegig)
M2 autóbusz B2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)
M3 autóbusz B2 (több mint 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbusz)
O1 utánfutó U (pótkocsi legfeljebb 750 kg megengedett legnagyobb össztömegig)
O2 utánfutó U (pótkocsi 750 kg felett, legfeljebb 3,5 tonnáig)

* A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet alapján

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

A D2 és B2 kategóriába tartozó járművek esetében, amennyiben vontatást végeznek az utánfutóra (pótkocsira) U kategóriás e-matrica megváltása szükséges, a pótkocsi forgalmi rendszámára.

A legfeljebb 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű gépjárművek D1 díjkategóriáját méret szerint kétfelé osztják. A maximum 5+2 üléses személygépkocsik változatlan áron válthatnak e-matricát. Az ennél több utas szállítására is alkalmas kisbuszokat, lakóautókat és a haszongépjárműveket a D2 díjkategóriába sorolják át.

Ha nem D1 személygépkocsi után kötik, a jövőben az utánfutók úthasználatáért is fizetni kell a díjköteles szakaszokon a kategória U megnevezést kapott.

Autópálya matrica vásárlás és információk 2019

A hatályos jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica utólagos megvásárlása nem jelenthet visszamenőleges úthasználati jogosultságot, ennek megfelelően az utólag megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíj-fizetési kötelezettséget von maga után. Kivételt jelent a 60 perc türelmi idő, ez az úthasználat kezdetétől terjedő 60 percen belül megvásárolt matrica esetén mentességet ad a büntetés alól. Igen fontos tudni, hogy minden információ pontos megadása jelenti a jogosultságot: a rendszám, felségjel, díjkategória, érvényességi időpont.

Jármű típusok (díjkategóriák)

D1                  Legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas jármű és annak vontatmánya
D1M               Motorkerékpár
D2                  7-nél több személy szállítására alkalmas jármű, tehergépkocsi 3,5 t-ig, lakókocsi
B2                  Autóbusz – 9-nél több állandó ülőhellyel rendelkező, személyszállításra készült gépkocsi
U                   Utánfutó – D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi

 

Matrica típusok, érvényesség

A vásárlás során, amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdőnapnak, úgy az érvényesség kezdete az e-matrica megvásárlásának időpontja. Banki átutalás esetén az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése – ez az időpont lesz az érvényesség kezdete.

A matricák terület szerinti érvényessége minden matricánál az ország teljes területe, kivéve a megyei matricát, amely éves matrica és csak az adott megye pályaszakaszaira érvényes – a szomszéd megye első lehajtójáig.

Autópálya matrica érvényessége

Heti (10 napos) autópálya matrica

Érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

Havi autópálya matrica

A vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Megyei autópálya matrica

A vásárló által megadott megye összes útjára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.
Elővásárlásban 2019. január 01-től 2020. január 31. napjának 24. órájáig érvényes. Vásárlás során egyidejűleg több megyére is vásárolható megyei autópálya matrica.

Éves autópálya matrica

Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig.  Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.
Elővásárlásban 2019. január 01-től 2020. január 31. napjának 24. órájáig érvényes.

Összevont havi matricák vásárlása (6..5..4..3..2 hónapra)

Összevont havi matricák az éves matrica kényelmét biztosítja évközi megrendelők számára. Ez az egyedülálló megoldás a kényelem mellett költségtakarékos is, mivel a félévi jogosultságon felül 4-6 nap további jogosultságot biztosít, továbbá kényelmi díjként az 1 havi kényelmi díjaknak csupán a felét számítja fel. Fontos, hogy az összevont havi matricák vásárlásának visszaigazolásában 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havi matricaazonosító szerepel.

Az összevont matricák vásárlása esetén fordítson kiemelt figyelmet a RENDSZÁM ELLENŐRZÉSÉRE, mivel a rendszám-helyesbítés, rendszám átírás költségeit mind a 6 havi, 5 havi, 4 havi, 3 havi, 2 havira meg kell fizetnie! (átírási díj összege matricánként, és karakterenként: 1470 Ft). A többszörös átírási díj érvényes a gépjármű eladás és új vásárlás esetén felszámított átírási díjra is.

Valamint kiemelt figyelmet kell fordítani az összevont vásárlása esetén az ÉRVÉNYESSÉG KEZDETÉRE és ÉRVÉNYESSÉG VÉGÉRE. Amennyiben a vásárlás napját jelöli meg kezdő napnak, úgy az érvényesség kezdete az autópálya matrica megvásárlásának időpontja.

Ha bizonylat nélkül hajt fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem vállal!

Ha bizonylat nélkül hajt fel a díjköteles autópályára, az ebből eredő esetleges következmények a vásárlót terhelik, cégünk semmiféle felelősséget nem vállal!

Fizetési módok vásárláskor

Több opcionális fizetési mód áll rendelkezésre. Ezekkel kényelmesen, gyorsan kifizetheti a matricát. Ne felejtse el, hogy csak a matrica visszaigazolás (matrica sorszám) birtokában jogosult az autópálya használatára. Fizetési módok:

Bankkártya

A fizetés az OTP vagy a Borgun bank biztonságos kártyaelfogadási rendszerén keresztül történik. Minden, internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad a rendszer. Sikeres fizetés után azonnal megtörténik az autópálya-matrica érvényesítése. A  Bank kártyaelfogadó oldalán Ügyfél által fizetéskor megadott kártyaadatokat kizárólag a Bank látja és kezeli.

Ismétlődő bankkártyás fizetés

Regisztráció után érhető el ez a fizetési mód. Azoknak a visszatérő Vásárlóknak, akik egy kattintással szeretnének fizetni. Mobiltelefonról indított fizetés esetén is különösen ez a legegyszerűbb fizetési mód.

Az első vásárláskor az OTP Bank kártyaelfogadó oldalán a kártyaadatok mellett egy jelszót is meg kell adni. Ezzel az első vásárláskor regisztrálja kártyáját az OTP Bank kártyaelfogadó rendszerében. A kártyaadatokat kizárólag az OTP Bank látja és kezeli.
A rendszer, belépéskor megjeleníti a Vásárló első rendelésének adatait és – az esetleges módosítás mellett – már egyetlen kattintással megvásárolhatja a matricát a “Fizetés” gombra

 

kattintva. A regisztrált kártyával kapcsolatos módosítást/törlést stb… a VoxPay oldalon bejelentkezve teheti meg.

Online bankutalás

Kényelmesen fizethet bármelyik online bankból történő átutalással.
Az utaláshoz szükséges adatokat (számlaszám, kedvezményezett, közlemény) a rendszer megadja.

Fontos itt, hogy nem az elindított utalás időpontjában, hanem az összeg számlánkra való beérkezéseskor történik a matrica érvényesítése! Az OTP, BB, CIB, MKB bankokból, munkanapokon 07-17.30 h között akár 1 perc alatt is megérkezhet utalása. Más időpontban indított utalások másnap érkeznek be. Egyéb bankok esetében 2-3 óra, amíg utalása beérkezik.

Kérjük, mindig vegye figyelembe az utalás átfutási idejét, illetve az utalással kapcsolatos tudnivalókat!

 

Hasznos tanácsok

Ahhoz, hogy utazásainkhoz takarékosan vásároljunk autópálya matricát, érdemes éves utazásainkat és vásárlásainkat előre megtervezni, amennyire lehetséges.

Heti és havi matrica

Amennyiben a 10-napos és havi matricák az év során várhatóan nem érik el a 30-35.000 Ft-ot, akkor érdemes a megfelelő heti vagy havi matricát vásárolni az utazás alkalmával. Ezek az egész ország területére érvényesek az adott időtartamra. Ha 30 napon belül egynél többszöri az utazás, akkor mindenképpen a havi matrica az előnyös.

Éves matrica

Amennyiben az 10-napos és havi matricák várható együttes évi költsége meghaladja a 30-35.000 Ft-ot, akkor  érdemes éves matricát vásárolnia még akkor is, ha így esetleg 6-8000 Forinttal többet fizet. Az általa biztosított kényelem mégis megéri ezt a többletköltséget. Az éves matrica birtokában az év során nem kell többet matricára gondolnia, takarékos utakat keresgélnie, vagy lemondani egy utazásról a matrica költsége miatt.

Megyei autópálya matrica

Ez a matricatípus komoly kedvezményt jelent azoknak, akik az év során gyakran csak egy-egy régióban, megyében autóznak sokat. Ilyenkor az adott megyé(k)re érdemes matricát vásárolni, ami minden esetben egész évre érvényes. Ha mégis néha más útvonalat is használunk, akkor alkalom-szerűen időszakos matrica vásárlása még mindig takarékos megoldás.

Pótdíjak

Ha a gépjármű, ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes autópálya matricával, akkor ez jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjat kell fizetni. A pótdíj összege függ a díjkategóriától, ill. attól, hogy a befizetés megtörtént-e 60 napon belül. Vannak ugyanakkor pótdíjat csökkentő tényezők. Így pl. ha a megvásárolt matricának a díjkategóriája, vagy a rendszám legfeljebb. 3 karaktere volt hibás. Ilyenkor csak a pótdíj különbözetet kell megfizetni, ill. a pótdíj elengedhető, csak a módosítási szolgáltatás díját (1490 Ft) kell megtéríteni. Részleteket lásd. http://www.autopalya.hu/articles/article/potdijak

Matrica módosítás

Átírás

Matrica átírása minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban történhet. Az átírás díja 1490 Ft. Az átírás különböző essetek fennállása esetén lehetséges:

  • gépkocsi eladása – szükségesek az eladási és matrica dokumentumok
  • rendszámcsere – ha jogszabály írja elő a cserét, akkor az átírás díjtalan
  • lopás/totálkár – rendőrség vagy biztosító igazolása alapján
  • téves díjkategória – az érvényesség időtartamán belül
  • rendszám elírás – legfeljebb 3 karakter. Ha 0 és O felcserélése, akkor az átírás díjtalan
  • téves felségjel

Visszavásárlás

Kettős vásárlás esetén, ha a második matrica érvényessége még nem kezdődött el.

 

Ellenőrzés – az autópályákra csak érvényes matricával szabad felhajtani!

Az úthasználati díj megfizetése – a gépjárművek megállítása nélkül – rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles útszakaszok bármely pontján ellenőrizhető.

Az ellenőrzőszelvényt (elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén az autópálya matrica sorszámát tartalmazó visszaigazolást) kérjük, hogy saját érdekében őrizze meg a lejárat után egy évig! A visszaigazolást nem szükséges kinyomtatnia és magánál tartania.

Autópálya matrica vásárlás esetében a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot! Minden esetben érvényes matrica sorszámra van szükség, a jogosultsághoz!

Jogosulatlan úthasználat

Ha a gépjármű a helyszíni vagy a rendszám alapján végzett elektronikus ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, illetve az elektronikus szolgáltatás igénybevétele esetén a szolgáltató által küldött nyugtázó értesítéssel, abban az esetben a gépjárművezető köteles pótdíjat fizetni az ellenőrzés alá vont gépjármű díjkategóriájának megfelelően.

Úthasználattal és a matricákkal kapcsolatos problémák esetén

pl.: átírás, rendszámcsere, szélvédőcsere, elveszett kártya

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Call Centere: +36 (36) 587-500  a nap 24 órájában hívható

error: Content is protected !!