Energetikai, korszerűsítési pályázat! Már elérhető és több milliót is kaphatunk felújításra!

Energetikai, korszerűsítési pályázat! Már elérhető és több milliót is kaphatunk felújításra!

Osszátok meg másokkal is >>>

Szakszerű energetikai korszerűsítéssel, aminek amúgy épp most indul a szezonja, akár 60-80 százalékkal is csökkenthetjük a rezsit. Ráadásul ezt akár hitelből is finanszírozhatjuk, és egy fillérünkbe sem kerül majd.

Több felmérés is igazolja, hogy a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésével kb. annyi energiát lehetne megspórolni, amennyivel másfél hónapig biztosíthatnánk a teljes ország szükségletét. Ez pénz, rengeteg pénz: azon épületek, ahol nem történt efféle korszerűsítés, négyszer több pénzt emésztenek fel éves szinten, mint az új építésűek, vagy a már szakszerű energetikai beruházással korszerűsítettek.

Komplex felújítással akár 65-80 százalékkal is csökkenthető egy háztartás fogyasztása.

Az energiatakarékosság érdekében végzett felújítás és korszerűsítés sokféle lehet. Jelenthet hőszigetelést, felújíthatjuk vagy kicserélhetjük nyílászáróinkat, korszerűsíthetjük a fűtési rendszert. De ide tartoznak többek között a hővisszanyerős szellőzési rendszerek (a berendezés lényege, hogy az épület belső levegőjének hőtartalmát hasznosítja újra), a meleg víz ellátás hatékonyságát javító beruházások, továbbá a megújulók (napkollektor, napelem, biomassza, stb.) alkalmazása is.

Mégis mennyibe kerül?

Habár szakemberek szerint  a szigetelésnél nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán (a teljes bekerülési költséget amúgy a választott termékek típusa nagyságrendileg nem is befolyásolja), illetve a homlokzati hőszigetelésen túl többnyire szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is, egy átlagos családi ház hőszigetelése általában így is 1,5 millió forint alatt marad.

A tapasztalatok szerint egy átlagos családi ház esetében a nyílászárók cseréjét tartalmazó beruházást átlagosan 1-1,5 millió forint közötti összegből lehet kihozni, míg a fűtéskorszerűsítés bekerülési költsége is e körül mozog. Nagyon fontos szempont azonban, hogy ha már befektetünk, akkor megbízható nyílászárókat, illetve fűtési rendszert válasszunk. Habár ezek némileg drágábbak, megtérülési idejük jóval rövidebb a kevésbé jó minőségű társaiknál.

Egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani, hazánkban ugyanis potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket. Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os napelemes rendszer – mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja – munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad.

Mégis miből?

Hiába lehet azonban jelentős mértékű rezsicsökkentést elérni, a tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon egyelőre sokan megijednek a fenti összgektől. Pedig, ha azt nézzük, hogy milyen forrásból tudunk egy energetikai korszerűsítést biztosítani, akkor több lehetőség is szóba jöhet:

  • állami támogatás, pályázatok
  • önerő, azaz saját megtakarítás
  • banki hitel vagy kölcsön
  • a fenti elemek keverve

Az első lehetőségen nem kell sokat rugózni, ha a család jogosult állami támogatásra, akkor azt mindenképp érdemes lehívni – már, ha sikerül, a tapasztalat ugyanis az, hogy a források többnyire hamar kimerülnek.

De a második lehetőségnél is faék egyszerűségű a döntés, ha az energetikai számítás igazolja, akkor a félretett pénzünket, egyfajta megtakarítási formaként érdemes az ingatlanunkba fektetni. Ha ki akarjuk számítani, mennyi idő alatt térül meg befektetésünk, energetikai számítást kell végeznünk. Azaz tisztában kell lennünk jelenlegi fogyasztásunkkal és a beruházás után várható értékkel is (fontos, hogy mindkét esetben átalánnyal kalkuláljunk). Ha ez megvan, a tervezett befektetett összeget el kell osztanunk az éves megtakarításunk összegével, így megkaphatjuk a megtérülési időt.

Tehát a fenti ökölszabály szerint, ha 2 millió forintot költenénk a felújításra, és éves szinten 400 ezer forintot spórolunk, akkor 5 év alatt térül majd meg a befektetés. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges a beruházás.

Persze érdemes energetikai szakértő segítségét kérni, aki elkészíti az energetikai tanúsítványunkat és megnézi, milyen munkálatokra van szükség az adott ingatlan esetében. A tanúsítvány tartalmazza a lakásunk vagy házunk energiahatékonysági adatait és a szakértő által ajánlott szükséges korszerűsítés főbb számait, ez segítségünkre lehet a további tervezésben.

Hitelből is megéri???

De mi a helyzet akkor, ha nincs elég megtakarításunk, és állami ajándékra sem vagyunk jogosultak, vagy egyszerűen a bürokratikus útvesztőben lemaradtunk az ingyenmilliókról? Nos, a számítás itt sem bonyolult: ha az energetikai számítás alapján a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete, akkor, uccu neki! Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez a legtöbb esetben valós alternatíva lehet, főként egy kisebb összegű hitelnél, ahol a futamidő vége is belátható távolságban van.

300 EZER Ft személyi hitel 5 perc alatt bárlistásoknak is, kattintson!
error: Content is protected !!