Költözz vidékre, és akár 10 millió ft vissza nem térítendő támogatást kapsz!!! Osszátok meg …

Költözz vidékre, és akár 10 millió ft vissza nem térítendő támogatást kapsz!!! Osszátok meg …

Akár 10 millió forintot kapnak a családok!!!

Az 5 százalékos áfa kivezetése után a kormány az 5000 fő alatti településeket segítheti a CSOK összegének emelésével. Bár a részletekre még nem derült fény, megnéztük, hogy milyen hatással lehet ez a kedvezmény az érintett települések lakáspiacára és az ország mely részein jelenthet egy ilyen támogatás valódi segítséget a kistelepülések elnéptelenedése ellen.

Évtizedek óta tartó tendencia az, hogy az emberek a kisebb falvakból a nagyobb városokba költöznek, aminek köszönhetően nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon nő a városban élő népesség aránya. A nagyobb városok közvetlen közelében ugyanakkor sok helyen kialakulhat egy olyan agglomeráció, melyben a várossal szoros kapcsolatban álló szomszédos községek vonzók lesznek a csendesebb környékre vágyó lakosok számára.

A szuburbanizáció azonban csak addig terjed a térben, ameddig a lakosság hajlandó az ingázással járó terheket vállalni, ami általában a város határától számítva legfeljebb néhány tíz kilométeres körben érezhető. A kérdés az, hogy az ennél távolabb fekvő kistelepüléseken képes lesz-e segíteni a kiterjesztett CSOK, illetve vonzóbbá lehet-e valahogy tenni azokat a fiatalabb korosztályok számára.

A kistelepülések fennmaradásának kulcsa a munkalehetőség. Sokszor ennek hiánya a legnagyobb gátja annak, hogy a nagyvárosoktól távolabbi községek vonzók legyenek a fiatalok számára, a technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban egyre több olyan munkakör keletkezik, amely nem helyhez kötött, így elméletileg egy távoli községből is elvégezhető, amennyiben megfelelő internetkapcsolat áll rendelkezésre.

Home office és távmunka, tényleg ez a jövő?

Már most egyre több helyen találkozunk azzal a trenddel, hogy az irodákban a munkavállalóknak nincs saját asztaluk, ráadásul – mivel egyszerre úgysincs bent mindenki – a dolgozói létszámnál kevesebb munkaállomást tartanak fenn. Emellett van, ahol kötelező homeoffice napokat vezetnek be, egyenletesen elosztva a hét minden napjára, mindezzel irodaterületet és bérleti díjat spórolva a cég számára. Innen már csak egy lépés, hogy akinek a munkájához nem szükséges az állandó jelenlét, annak egy távolabbi településről is lehetővé tegyék a munkavégzést. Ehhez persze az kellene, hogy elég legyen maximum heti egyszer bemenni a munkahelyre, ezáltal az ingázási költség ötször nagyobb távolságról sem lenne magasabb, mintha valaki naponta járna be.

 

error: Content is protected !!