Megszűnik az óraátállítás – Fontos bejelentés érkezett itt a dátum:

Megszűnik az óraátállítás – Fontos bejelentés érkezett itt a dátum:

Megszűnik az óraátállítás – Fontos bejelentés érkezett itt a dátum: Az EU-ban évek óta téma, hogy meg kellene szüntetni az óraátállítást, mert van ugyan előnye, de sok hátránya is. Az utóbbi időben egyre hátrébb kerül ez a téma.

A Pénzcentrum ősszel egy kérdőíves felmérést készített, és nem volt nagy meglepetés a magyarok 88%-a már szeretne megszabadulni tőle. Sokan állítják a szervezetükre nagyon negatívan hat az óraátállítás, hetekig nem tudják kiheverni, a testi tüneteket.

Évek óta téma, hogy mikor szabadulunk meg az óraátállítástól és hogy melyik időszámítás maradjon. A covid-járvány előtt eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt, hogy döntsenek, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni, de a határidőt kitolták 2024-ig.
Azóta az orosz–ukrán háború miatt újra eltolták ezt. A legjobb tudomásunk szerint legkorábban 2025-ben van arra kilátás, hogy a következő elnökség újra elővegye és hogy végre döntsön az óraátállításról az EU.

Az Európai Bizottság 2018. szeptember 12-én nyújtotta be az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetéséről szóló irányelvjavaslatot, amelynek fő elemei a következők:

  • az évi kétszeri óraátállítás megszüntetése minden uniós országban
  • egy olyan rendszer létrehozása, amelyen keresztül az uniós országok bejelenthetik, ha meg kívánják változtatni a standard idejüket

Elfogadása esetén az irányelv megszüntetné az Európai Unióban az évente kétszeri óraátállítást, azaz a téli és a nyári időszámítást.

E kérdésben azonban még nem született végleges döntés, és a döntés meghozatalára vonatkozóan nem tűztek ki határidőt. Ezért továbbra is a jelenlegi rendszer van érvényben, amely egy órás átállással hosszabbítja meg a nyári nappali órák számát.

A Tanácsnak és az Európai Parlamentnek egyetértésre kell jutnia ahhoz, hogy az óraátállítás megszüntetéséről rendelkező jogszabály hatályba léphessen. ( Friss híreink )

error: Content is protected !!