VÁLTOZIK A CSALÁDI PÓTLÉK, A CSALÁDTÁMOGATÁSOK, A NYUGDÍJAK ÉS A FIZETÉSEK UTALÁSA IS >>

OSSZÁTOK MEG  >>> VÁLTOZIK A CSALÁDI PÓTLÉK, A CSALÁDTÁMOGATÁSOK, A NYUGDÍJAK ÉS A FIZETÉSEK UTALÁSA!

Az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, , átfogó előadást tartott a jegybank azonnali fizetési tervezetéről:

Azonnali átutalás Magyarországon: megvannak a részletek:

a magyar bankoknál is rövid időn belül alapvető elvárás lesz az azonnali átutalás. Éppen ezért az elmúlt években ezt alapozták meg az MNB fejlesztései.

2012 óta 2 óra alatt érkezett meg a pénz, 2015 óta pedig 1-1,5 óra alatt ér át a pénzünk, de nem csak arról van szó, hogy a jelenlegi fejlesztés után mondjuk egy-két másodperc alatt történik az átutalás, hanem ennél sokkal nagyobb lépés lesz.

több országban a bankok önkéntesen csatlakozhatnak az azonnali fizetéshez, Magyarországon ez kötelező lesz az összes bank számára, mert kizárólag csak azonnali átutalásokat lehet majd teljesíteni, nem lesz más rendszer.

már 2016 tavaszán megosztottak az érintett körrel egy 150 oldalas koncepciót és konzultáltak is konzultáltak velük, 2016 végén közzétettek az előzetes konzultáció alapján egy modellt arról, miként fog kinézni itthon az azonnali fizetés. Az MNB 2017 márciusában arról is döntött, hogy a jegybank építi ki az infrastruktúrát, a GIRO Zrt. igénybevételével.

azt tervezi az MNB, hogy az első azonnali fizetés 2019. július 1-jén fog megtörténni Magyarországon, amely 7×24-es működés lesz ez azt jelenti, hogy az év minden napján. A tervek szerint a fizetési megbízás és a fogadó fél számlájára való érkezés maximum , maximum 5 másodpercen belül kell megtörténnie minden 10 millió forint alatti belföldi egyedi forint átutalásnak.

a számlaszámot nem kell minden fizetésnél megjegyezni, vagy nem kell, hogy nálunk legyen, ugyanis elegendő lesz majd a mobilszám, e-mail cím. De fontos lesz az adószám ismerete, és tervezi még ezen felül az MNB további másodlagos azonosítók bevezetését is.

Pontosítva lesznek az előírások a lebonyolításról, például, hogy kinek milyen üzenetet kell majd visszaküldeni? Ez lehet egy pozitív pl. megkapta a fél a pénzt, és a sikertelenségről is kell visszaküldeni egy negatív üzenetet a kezdeményezőnek.

Nem fog elkülönülni egymástól az elszámolás és a kiegyenlítés folyamata sem, ugyanis, a GIRO Zrt.-nél ez egyszerre fog megvalósulni. A bankoknál pedig folyamatosan rendelkezésre kell állnia likviditásnak, még a 4 napos, hosszú hétvégeken is. Ezért kell nagyon komolyan felkészülniük arra a treasuryknek , hogy mindig rendelkezésre álljon a megfelelő likviditás.

Egy fejlettebb pénzforgalommal az MNB korábbi tanulmánya alapján meg lehetne spórolni közel 100 milliárd forintot, elektronikussá lehetne tenni az évi 3,3 milliárd db készpénzes tranzakció jelentős részét , így lehetne nagymértékben csökkenteni a társadalmi költségeit.

Így a magyar bankrendszer és a gazdaság nemzetközi versenyképessége is jelentős mértékben növekedne és a fizetés sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz a fogyasztók és a vállalatok számára is. A tranzakció kezdeményezése is jóval egyszerűbb adatbeviteli csatornákon valósulna meg, és lesz elektronikus fizetésre lehetőség a helyzetek sokkal szélesebb körében, mint például nagy értékű ingóságok adásvételénél.

A központi rendszeren keresztül nemcsak fizetési, hanem más üzeneteket is lehet majd küldeni, mint például a fizetéshez kapcsolódó, pl. törzsvásárlói programmal kapcsolatos üzenet.

Fokozott versennyel szembesülnek a bankok a PSD2 EU-s direktíva miatt, az azonnali fizetéstől függetlenül is, kisebb belépési korláttal léphetnek piacra az újonnan megjelenő szereplők.

Az MNB szerint a jelenlegi 870 millió elektronikus fizetési tranzakció megduplázása is reális középtávon.

Országos projektet indított az azonnali átutalás megvalósítására az MNB, a szükséges jogszabályok is megjelenhetnek ez év végéig. Projektszervezetet alakít a jegybank az országos projektre, például egy projektirányító bizottsággal, és különböző munkabizottságokkal, folyamatosan „nyüstölni fogják” a bankrendszert, közölte végezetül Bartha Lajos.

error: Content is protected !!